Latvian Language Posts
August 2, 2022

Strādājot strauji mainīgajā sabiedrisko attiecību un komunikāciju nozarē, var būt grūti sekot līdzi jaunākajām tendencēm. Lai nodrošinātu labākos kampaņas rezultātus, ir svarīgi zināt, kas ir aktuāls un kā to iekļaut influenceru mārketingā. Lūk, tendences, kurām ir vērts pievērst uzmanību, ja vēlaties uzlabot savu influenceru mārketinga stratēģiju Apvienotajā Karalistē, Skandināvijā un Baltijas valstīs, tās izpētījusi un izstrādājusi mūsu uzņēmuma sociālo mediju komanda.

2022.gadā un turpmāk

Strādājot strauji mainīgajā sabiedrisko attiecību un komunikāciju nozarē, var būt grūti sekot līdzi jaunākajām tendencēm. Lai nodrošinātu labākos kampaņas rezultātus, ir svarīgi zināt, kas ir aktuāls un kā to iekļaut influenceru mārketingā. Lūk, tendences, kurām ir vērts pievērst uzmanību, ja vēlaties uzlabot savu influenceru mārketinga stratēģiju Apvienotajā Karalistē, Skandināvijā un Baltijas valstīs, tās izpētījusi un izstrādājusi mūsu uzņēmuma sociālo mediju komanda.

Apvienotā Karaliste

1. Arvien populārāks kļūst īsformāta audiovizuālais saturs

Tā kā īsformāta video saturs pārsniedz iesaistīšanās (engagement)izvirzītos mērķus un kļūst arvien populārāks, sagaidāms, ka influenceri radīs arvien vairāk satura tādās platformās kā  Instagram, YouTube īsvideo un, protams, TikTok. Jaunāki skatītāji patērē vairāk video kā jebkad agrāk, un YouTube ir viena no visvairāk izmantotajām sociālajām platformām millennials (84 %) un Gen Z (91 %) iedzīvotāju vidū. TikTok savu popularitāti audzējis pandēmijas laikā, īpaši Gen Z vidū, tāpēc sagaidāms, ka zīmolu partnerības un e-komercijas iepirkumi pāries uz šo video formātu. Īss video saturs tiek uztverts kā autentisks un aizraujošs, tas arī viegli piesaista uzmanību un ar to ir ļoti viegli dalīties. Tā kā patērētāju uzmanības noturības laiks kļūst īsāks, ir sagaidāms, ka tiešsaistes influenceru reklāmas kļūs īsākas un ātrākas. 

2. Sociālo mediju e-komercija: Gaidiet vairāk pirkumu aplikācijās 

Iepirkšanās tiešraidē nav nekāds jaunums, taču tā popularitāte ir atgriezusies un turpina pieaug. Forbes prognozē, ka vairāk kā 72 % e-komercijas pārdošanas darījumu notiks mobilajās ierīcēs, un 85 % patērētāju dod priekšroku mobilajām lietotnēm, nevis tīmekļa vietnēm. Līdz ar influenceru mārketinga pieaugumu un straujo tiešsaistes video popularitāti, iepirkšanās mobilajās lietotnēs ir jaunākā top tendence. Instagram, Facebook un TikTok ir izstrādājuši inovatīvus formātus, kas ļauj influenceriem pārdot un reklamēt savus iecienītos produktus. Tā kā auditorija arvien vairāk laika pavada savos tālruņos, lai iepirktos, sagaidāms, ka pirkumi lietotnēs kopā ar influenceru mārketingu tikai pieaugs. 

3. Ilgtermiņa zīmolu un influenceru partnerības

Autentiskums, iespējams, ir vissvarīgākais iInfluenceru mārketinga elements. Tā kā zīmoli arvien vairāk apzinās, cik svarīgi ir izvēlēties influencerus, kas atbilst to zīmola identitātei, tie izvēlas veidot tādas attiecības ar influenceriem un būvēt partnerības, kas bāzētas ilgtermiņā. Līdzīgi kā izmantojot slavenības kā produkta/zīmola "seju". 

Kamēr slavenību partnerības tiek veidotas ar mērķi veicināt vēlmi ("ja jūs lietotu mūsu produktus, jūs varētu būt šī slavenība"), influenceru partnerības ir saistošākas ("jūs esat tieši šāds, tāpēc jums vajadzētu lietot mūsu produktus"). Influenceru partnerības ir ietekmīgākas par slavenību partnerībām, jo YouGov pētījums apliecina, ka 62 % sociālo mediju lietotāju uzticas nevis slavenībām, bet gan tieši influenceriem. Ilgtermiņa partnerattiecības patērētājam apliecina, ka influenceris uzticas produktam/zīmolam, un nostiprina ideju, ka partnerattiecības ir autentiskas.

Skandināvija

1. Sociālā komercija: Pilnīga lokalizācija kā daļa no e-komercijas stratēģijas

Dānijas, Norvēģijas un Zviedrijas klātbūtne sociālajos medijos eksponenciāli pieaug, īpaši kad runa ir par e-komercijas tirgu, kas apvieno pirkšanu, pārdošanu un sociālos medijus. Mēs varam sagaidīt, ka e-komercijas uzņēmumi izmantos influencerus, ar kuru palīdzību vēl vairāk lokalizēt produktus un saturu. Skandināvijas influenceri izmanto lokalizāciju, lai pievienotu papildu kultūras vērtību savam saturam, apvienojot to ar paredzamo ilgtspējīgas e-komercijas tendenci. Saskaņā ar pētījumu par e-komercijas tendencēm skandināvi ir gatavi maksāt vairāk par ilgtspējīgiem produktiem, un kopā ar pilnvērtīgu lokalizācijas stratēģiju influenceri un zīmoli varēs iekļaut ilgtspējību produkta dzīves ciklā sociālajos medijos. 

Gatavojieties noslēgt visu pārdošanas ceļojumu (sales journey) sociālajos tīklos, nevis pārcelt patērētājus uz citu sociālo tīklu vietni. Saskaņā ar The Harris Poll veikto pētījumu 73 % uzņēmumu jau piedalās sociālajā komercijā, bet 79 % paredz, ka to darīs nākamo trīs gadu laikā.

2. Korporatīvās sociālās atbildības pieaugums

Tā kā jaunākā paaudze piedalās tiešsaistes diskusijās, paužot nostāju pret sabiedrības nevienlīdzību un klimata pārmaiņām, viņi arī pieprasa, lai influenceri, kuri sadarbojas ar zīmoliem, pauž savu viedokli un nosaka attieksmi. Ieņemot skaidru nostāju, influenceri ne tikai iegūs cieņu, bet arī informēs savus sekotājus par atbildību un runās par zīmola standartiem un ētiku, pirms viņi pārliecinās patērētājus veikt pirkumu. Tukšu runu laiks ir beidzies, un sociālo mediju kanāli kļūs vēl vairāk orientēti uz rīcību un ietekmīgāki, kad pienāks laiks īstenot solījumus.

3. Stāstu stāstīšana (storytelling), izmantojot audio un video, būs SoMe priekšplānā

Nākamajos gados sociālo mediju platformas cer izmantot lietotāju vēlmi pastiprināti patērēt audio un video saturu. Tradicionālajās sociālo mediju platformās, piemēram, Instagram, Facebook un Twitter, turpinās attīstīties plašākas iespējas veidot rullīšus, garākus video, kā arī audio saturu, arī TikTok, kas attīsta arī citus video satura formātus, piemēram, AR un VR. Cisco ikgadējā interneta ziņojumā par 2022. gadu norādīts, ka šogad 82 % tiešsaistes satura veidos videoklipi, un pēc 2022. gada šis rādītājs pieaugs vismaz par 4 %. Mēs jau esam novērojuši pāreju no teksta satura uz video kā stāstu stāstīšanu (storytelling) ar tādiem influenceriem kā Matilda Djerf vai Emilie Tommerberg, kuras veido "ideālo skandināvu saturu". 

Baltijas valstis

1. Darbinieku veidotam saturam pieaugs popularitāte

Vēlme redzēt autentisku saturu ir veicinājusi darbinieku virzīta jeb uz darbiniekiem balstīta satura pieaugumu. Zīmoli jau ir redzējuši, kā lietotāju radītais saturs var palielināt pārdošanas apjomus un ietekmēt to, kā tiek uztverti zīmoli; ir tikai loģiski, ka zīmoli sāk izturēties pret saviem darbiniekiem kā pret influenceriem, izmantojot darbinieku atbalsta programmas. 

Piemēram, tādi Baltijas uzņēmumi, kā airBaltic un Printful, ir pievienojušies šai tendencei, un ir vērojamas pozitīvas reakcijas no viņu auditorijas. Darbinieku veidots un virzīts saturs šķiet dabisks un vieglāk piesaista uzmanību. Turklāt šāda veida saturs ir rentablāks, jo uzņēmumi izmanto savus darbiniekus.

Kurš gan negribētu kļūt par vienas nakts TikTok sensāciju savā darba vietā esot mazliet ekstra?

2. Iepirkšanās tiešraidē ir kļuvusi aktuāla

Baltijā 2022. gadā ir vērojams dzīvās iepirkšanās (live shopping) trenda pieaugums, un tas turpināsies arī 2023. gadā. Influenceri popularizē produktus saviem sekotājiem un slepenajām grupām, savās iecienītākajās sociālo mediju platformās, piemēram, Instagram vai Facebook. Izmantojot tiešraides, influenceri aktīvi komunicē ar klientiem un var nekavējoties atbildēt uz jautājumiem par produktiem. FOMO (bailes palaist garām) un piederības sajūta ir galvenie motivatori, kas veicina iepirkšanos tiešraidē. 

Amazon, Facebook, TikTok un Instagram ir izstrādājuši iepirkšanās tiešraides rīkus un partnerības, lai padarītu iepirkšanos tiešraidē pēc iespējas interesantāku un interaktīvāku. Turklāt daudzi no TikTok ievērojamākajiem influenceriem ir piedalījušies iepirkšanās livestream pasākumos. 

3. Mikro un nano influenceri gūs lielāku atpazīstamību

Ir dažādi influenceru veidi - no nano un mikro influenceriem ar dažiem tūkstošiem sekotāju līdz influenceriem ar miljoniem sekotāju. Tiek atzīmēts, ka zīmoli arvien vairāk pievērš uzmanību iesaistīšanas (engagement) rādītājiem, nevis sekotāju skaitam. Saskaņā ar Later and Fohr 2019. gada ziņojumu mikro influenceriem, jo īpaši tiem, kuriem ir mazāk nekā 25 000 sekotāju, ir novērojams visaugstākais iesaistes līmenis - aptuveni 7 %. 

Tā kā iesaistes rādītāji Instagram samazinās, Baltijas influenceri pat tie, kuriem ir mazāk sekotāju, saņem sadarbības uzaicinājumus. Koncentrējoties uz nano un mikro influenceriem, zīmoli varēs lieki netērēt savus influenceru mārketinga budžetus, vienlaikus strādājot ar influenceriem, kas ir dziļi saistīti un rezonā ar savu auditoriju. Influenceri gūs labumu no partnerībām ar aizvien pieaugošu skaitu zīmolu.

Kopsavilkums

Visā Eiropā sāk iezīmēties savstarpēji līdzīgas galvenās nākotnes trendu tendences, un pētījumi liecina, ka, lai gan dažādās valstīs tendences mēdz augt atšķirīgā tempā, tās joprojām ir savstarpēji līdzīgas. Visas trīs šajā blogā aplūkotās pasaules daļas ir parādījušas, ka pieaug īsformāta videoklipu, iepirkšanās pa tiešo aplikācijās un ilgtermiņa partnerattiecību būvēšana starp uzņēmumiem un influenceriem. Tuvākajos gados Skandināvijā sociālo plašsaziņas līdzekļu darbību būtiski ietekmēs produktu lokalizācija un uzņēmumu sociālā atbildība, bet Baltijā populārs kļūs darbinieku veidots saturs. Apvienotajā Karalistē autentiskums joprojām ir tikpat svarīgs kā iepriekš, un paredzams, ka influenceri uzsāks ilgtermiņa sadarbību ar zīmoliem, lai palielinātu patērētāju uzticēšanos. 

Latest News & Insight